20 mei 2021 – Een goed gesprek? Van monoloog naar dialoog
Veel mensen voelen de behoefte om uit hun bubbel te komen. Ook culturele instellingen willen hun publiek verbreden en bijdragen aan maatschappelijk debat. Hoe zorg je ervoor dat dit leidt tot vruchtbare gesprekken tussen mensen met verschillende perspectieven?
Deze avond verkennen we methoden om dialoog te faciliteren en te leren van verschillende opvattingen. Voor iedereen die ooit is vastgelopen in een verhitte discussie of die bang is voor een ongemakkelijk gesprek.
Wanneer: 20 mei 2021, 20:00 uur
Waar: online
Sprekers
Dr. W. (Bill) Wei (1955) is senior onderzoeker op het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hij doet onderzoek naar de invloed van schoonmaak en restauratiebehandelingen van objecten op hun uiterlijk en de professionele en publieksperceptie daarvan, en de invloed van trillingen en andere mechanische belastingen op de toestand van gevoelige objecten van kunst en cultureel erfgoed.
Dr. Wei is bijzonder geïnteresseerd in hoe conserveringsbeslissingen worden beïnvloed door de grote verschillen in de perceptie van cultureel erfgoed en zijn waarde door verschillende beroepsgroepen in het erfgoedveld, en het publiek. Dr. Wei is opgeleid als moderator voor Socratische dialogen, en heeft in de afgelopen elf jaar reeds over 50 dialogen georganiseerd en gemodereerd in verschillende landen over tal van controverse onderwerpen in de restauratie-ethiek en perceptie. Doel van zulke dialogen is om deelnemers te helpen elkaars meningen te begrijpen.
Liedeke Plate, hoogleraar cultuur en inclusiviteit aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar de relatie tussen kunst, cultuur en inclusie. Op dit moment leidt ze een project over hoe dans als affectieve methodologie kan fungeren om gevoelens en affecten rondom het koloniale en slavernijverleden tastbaar, invoelbaar en bespreekbaar te maken.
Jules Rijssen, verzamelnetwerker bij Imagine IC. Als verzamelnetwerker bij Imagine IC organiseer ik verzamelbijeenkomsten waarbij erfgoeddemocratie het uitgangspunt vormt. Daarnaast werk ik aan de totstandkoming van tentoonstellingen zoals de vaste tentoonstelling Vitrine van Zuidoost, geef ik rondleidingen en verzorg met overige collega’s lezingen over onder ander de werkmethoden die Imagine IC gebruikt.
“Omdat erfgoed vertelt wie we samen zijn, heeft iedereen daarin een stem”
Imagine IC.
Many people feel the need to break out of their bubble. Cultural institutions also want to broaden their audience and contribute to the public debate. But how do you create fruitful conversations between people with different perspectives?
This evening we will explore methods to facilitate dialogue and learn from different opinions and ideas. For anyone who has ever gotten stuck in a heated discussion or who’s afraid to have an uncomfortable conversation.
When: 20 May 2021, 20:00 hours
Where: online
Please note: programme is in Dutch.
Speakers
Speakers will be announced soon!
Praktische noot
Wil je heel graag komen, maar kun je het kaartje écht niet betalen, neem dan contact op met het Night Shift-team door te mailen naar hallo[at]nightshift010.nl.