18 april 2019 – Generatiekloof tussen museumprofessionals?Babyboomers vs. Generatie XYZ
In veel musea lijken twee soorten mensen te werken: oudere experts met tonnen ervaring en jonge medewerkers die barsten van de frisse ideeën. Dit kan nogal eens botsen, terwijl het bundelen van de krachten juist tot bijzondere resultaten kan leiden. Vaak richt de één zich op het leveren van een korte bijdrage, speelt graag in op actualiteiten en verkondigt te pas en te onpas hoe het misschien beter kan. De ander bouwt liever aan lange lijnen, bekijkt hypes met de nodige argwaan en vindt nieuw en anders niet per definitie beter (en ja, dit is een stereotypering).
De oude garde geniet van de zekerheid van een vast contract, waar de groentjes het moeten doen met een tijdelijke aanstelling. Als de huidige generatie experts met pensioen gaat, ligt het gevaar van een ‘braindrain’ op de loer. In hoeverre wordt hun kennis overgedragen op de gedwongen jobhoppende millennial? En ook belangrijk: de ‘oude garde’ die de bedrijfscultuur heeft bepaald is overwegend wit, waardoor jonge diverse stemmen zich niet altijd thuis voelen. Hoe kunnen wij binnen musea deze kloof overbruggen en werken aan een toekomstbestendig museum?
Sprekers
Astrid Elburg is ervaren in het ontwikkelen van ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Ze is voorzitter van de Raad van Toezicht van Rijksmuseum Muiderslot, lid van de Raad van Toezicht Museumnacht Amsterdam en Nemo Science Museum. Daarnaast is ze actief als adviseur, docent aan de Bildung Academie (VU) en global executive coach en trainer in Ethisch Leiderschap en social-dynamics. Met prof. Annemiek Robeek, Nijenrode Universiteit, deed ze onderzoek naar intergenerationeel samenwerken. Ze wil een lans breken voor de jongere generaties die onze maatschappij in de komende jaren van een stevig fundament moeten gaan voorzien. Tijdens Night Shift zal ze ingaan op de kracht van verschillende generaties in één organisatie en hoe deze elkaar beter kunnen vinden.
Charlotte Rixten is op haar vijfentwintigste levensjaar de jongste museumdirecteur van Nederland geworden. Vanaf januari 2019 heeft ze de leiding over Villa Mondriaan, het museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan in Winterswijk. Villa Mondriaan biedt actief ruimte voor jong talent, ook door het aanstellen van junior directeuren, stagiaires die wonen in het museum en verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse praktijk. Tijdens Night Shift zal ze meer vertellen over de manieren waarom Villa Mondriaan dit uitdraagt, maar ook over haar visie voor het museum en waarom haar leeftijd juist kan bijdragen aan positieve verandering.
Charlotte Rixten is helaas verhinderd.
André Marques en Tim Wes hebben als jonge Rotterdamse creatieven een unieke en eigen kijk en creëren rauwe uitingen die aansluiten bij de beeldcultuur van nu. Terwijl Friso Lammertse als conservator schilder- en beeldhouwkunst al 26 jaar ervaring heeft in het museale veld en een heel ander perspectief met zich meebrengt. Voor de tentoonstelling Pure Rubens in Museum Boijmans Van Beuningen bundelden ze hun krachten. Met vernieuwende en relevante programmering en communicatiestrategieën als resultaat. Tijdens Night Shift vertellen ze over deze samenwerking.
Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €7,50 & €10,- help je ons om kostendekkend te zijn.