21 februari 2019 – Is er nog een moeilijk onderwerp in de zaal?
De verhalen die binnen onze musea en erfgoedinstellingen worden verteld zijn vaak eenzijdig. Ondervertegenwoordigde gemeenschappen, verhalen en ervaringen ontbreken in tentoonstellingen, of worden als ‘de ander’ gepresenteerd. De sector moet inclusiever worden en er zijn gelukkig steeds meer personen en organisaties die hier verandering in brengen.
Maar deze groeiende bewustwording en het verlangen het beter te doen kan ook verlammend werken. Want wat als je het verkeerd doet? Wat als mensen boos worden? Het ontwikkelen van een inclusiever erfgoedaanbod is moeilijk. Het is verleidelijk om ‘moeilijke’ onderwerpen nog even te laten rusten, om te wachten tot je beter weet hoe je ze tot hun recht kan laten komen. Zeker als je het gevoel hebt dat je geen fouten mag maken. Maar wanneer breekt dan het moment aan om wel actie te ondernemen? Tijdens deze Night Shift buigen we ons over de vraag hoe je over de drempel kunt stappen en ruimte kunt maken voor onderwerpen die je spannend, moeilijk of beladen vindt.
Sprekers
Richard Kofi is kunstenaar en tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum van Wereldculturen. Hij maakte onder andere de tentoonstelling ‘Het heden van het slavernijverleden’. Deze Night Shift deelt Richard ervaringen uit de praktijk; hoe om te gaan met beladen erfgoed en zaken als representatie en herinnering?
Roy Sjoers is medewerker bedrijfsvoering bij Dolhuys | museum van de geest en houdt zich bezig met Neurodiversiteit en re-integratie. Als diversiteitsambassadeur is zijn missie een inclusief museumveld achter de schermen. Roy zal gaan vertellen hoe het Dolhuys op unieke wijze omgaat met de beladen thematiek die wordt behandeld in het museum.
Hester Dibbits is Lector Cultureel erfgoed en hoofd van de MA Museology aan de Reinwardt Academie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ook is zij bijzonder hoogleraar Historische Cultuur en Educatie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens deze Night Shift geeft Hester een korte workshop volgens de methodiek Emotienetwerken en onderzoeken we hoe dit kan worden toegepast in de culturele sector in de omgang met beladen erfgoed.
Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.