UITVERKOCHT 29 februari 2024 – Wie kan nog teksten?
We kennen het allemaal… je gaat naar de nieuwste expositie en wil je helemaal onderdompelen. Dus, eerst even lezen waar het eigenlijk over gaat en wat de inspiratie was. Zodra je binnenkomt loop je tegen een groep bezoekers aan die natuurlijk precies hetzelfde denkt. Maar de tekst is zo klein dat je even moet wachten. En als je het dan eindelijk kan lezen, snap je toch niet wat hier eigenlijk staat. Of beter, er is helemaal geen tekst… wat moet je er dan mee?
Weinig aspecten van het museumbezoek zijn zo veel onderzocht als het tekstbordje. En toch gaat het nog regelmatig fout. Te lang, te vaag, te klein, je staat in je eigen licht… Hoe komt dat toch? En hoe zou het dan wél moeten? Kun je überhaupt een tekst schrijven waar alle bezoekers blij van worden? Op deze avond gaan we op zoek naar antwoorden op de grote vragen over het schrijven van teksten in musea en andere culturele organisaties. Door wie en voor wie worden ze geschreven? Wat is het taalniveau en hoe toegankelijk is het voor het brede publiek? En hoe belangrijk zijn lettertype, puntgrootte en regelafstand?
En net zo belangrijk: waar plaats je de teksten? Prominent, weggestopt als vergeten relikwieën of achter een QR-code? Hoe zorgen we ervoor dat bezoekers zich uitgenodigd voelen om de informatie te gebruiken zoals dat voor hen het beste uitkomt?
Mark your calendars, slijp je potlood, pak je pen en schrijf met ons mee. #nomorebadtexts Zie je daar!
Wanneer: donderdag, 29 februari, 19:30
Waar: Het Nieuwe Instituut (Room 1), Rotterdam
Event is in het Nederlands.
Sprekers
Pauline Kintz is (nog even) senior educator in het Rijksmuseum, en in die rol redigeert ze sinds jaar en dag de teksten die in het museum bij de voorwerpen hangen. Ze werkt op dit moment aan een publicatie over het tekstbeleid in het Rijksmuseum, inclusief alle valkuilen en vragen die daarbij komen kijken.
Inge Willemsen is gek op tekstbordjes en werkt sinds 2013 als senior educator bij het Rijksmuseum. In die functie is ze met het Team Publiek verantwoordelijk voor de teksten in het museum en ook voor de andere educatieve middelen zoals bijvoorbeeld de audiotours. In een vorig leven werkte ze voor het Nationaal Historisch Museum, het NIOD en het Stedelijk Museum Amsterdam.
Tom Adriaanse is beleidsadviseur taal bij de Gemeente Rotterdam.