19 oktober – Wie werken er (niet) in onze musea?
Deze avond is onderdeel van de Night Shift debatserie ‘Representatie in het museum’. Steeds meer musea proberen meer diversiteit in hun tentoonstellingen te laten zien. Maar vaak geldt dat het overgrote deel van de medewerkers in een museum wit is. Een inclusief museum kan niet bestaan zonder een inclusief personeelsbeleid. Bovendien is bewezen dat diverse, heterogene teams beter presteren dan homogene teams.
Op 19 oktober buigen we ons over de vraag: Wie werken er (niet) in onze musea? Wat is de invloed van de bewezen (onbewuste) neiging om mensen aan te nemen waarin we onszelf herkennen en het feit dat de sollicitatiecommissie vaak uit witte mensen bestaat? Hoe komt het dat het idee nog steeds leeft dat museumprofessionals met een bi-culturele achtergrond “er niet zijn”? “Ze zijn er wel!” bevestigde Stefanie van Gemert nog eens tijdens onze september bijeenkomst. We kijken ook naar de rol van opleidingen, zoals de Reinwardt Academie, die zo vaak een voorwaarde zijn voor museale functies.
Op 19 oktober gaan we in gesprek met experts uit het veld over de vraag wat er moet gebeuren om het museale werkveld diverser en inclusiever te maken.
Richard Kofi is tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum van Wereldculturen. Zijn meest recente project is de tentoonstelling ‘Het heden van het slavernijverleden’ die op 6 oktober opent in het Tropenmuseum.
Riemer Knoop is lector Cultureel Erfgoed bij de Reinwardt Academie. De Reinwardt Academie biedt een Bachelor Cultureel Erfgoed en een internationale Master Museologie aan en is vaak als opleidingseis terug te vinden in vacatureteksten.
Joan Nunnely is diversiteit expert en eigenaar van Eye for You – HR & Talentmanagement. Ze adviseert en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van een inclusiever personeelsbeleid.
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur doet momenteel samen met de Erasmus Universiteit onderzoek naar de culturele diversiteit van de Rotterdamse culturele sector. Tijdens Night Shift zullen zij dit onderzoek kort toelichten.
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel.Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.