17 mei – Hoe kom ik erin? De Museumentree
Musea worden zich steeds bewuster van het belang van een laagdrempelige ontvangst. En bijna elk museum heeft wel een verbouwing van zijn entreegebied in de planning of er net één achter de rug. De hoogste tijd dus om inzichten, kennis en ervaring op dit gebied te delen. Vanuit de blik van de architectuur, het gebruik en de theorie.
Helaas kan Katherine Skellon niet aanwezig zijn.
Spreker 1: Katherine SkellonAls tentoonstellingsontwerper voor o.a. The British Museum, The Museum of London en English Heritage weet Katherine Skellon alles van de kansen en uitdagingen rond de bezoekersbeleving. Ze heeft een bijdrage geleverd aan het op 21 mei te verschijnen boek ‘Museum Thresholds: The Design and Media of Arrival’. Hiervan zal ze tijdens Night Shift al een tipje van de sluier oplichten. (http://www.skellonstudio.com/)
Lee Vehoeff
Lee werkt als planontwikkelaar bij ProRail en houdt zich daar onder andere bezig met de inrichting van de vele stations die Nederland rijk is. Net als musea komen stations in vele soorten en maten, van grote ov hubs to kleine plattelandsstations. Sommige reizigers zijn gepokt en gemazeld, terwijl voor anderen een ritje met de trein een hele onderneming is. Wat kunnen we leren van de manier waarop ProRail over het stationsgebied nadenkt?
Job Schroën
Na zijn jaren als architect bij Benthem Crouwel runt Job Schroën inmiddels zijn eigen bureau: September Architectuur. Zijn ervaring strekt zich uit van de verbouwing van het entreegebied van het Joods Historisch Museum tot het ontwerp van de nieuwe vleugel ‘de badkuip’ van het Stedelijk Museum en het gigaproject De Ziggodome. Daarnaast doceert Job aan de TU Delft het spectaculaire vak ‘EXTREME, Architectural Engineering’. Hij zal tijdens Night Shift zijn bevindingen met ons delen van de musea en andere publieke gebouwen waarvoor hij entreegebieden ontwierp. (http://www.septemberarchitectuur.nl/)
Dorine van Kampen
In haar tijd bij het Stedelijk Museum Amsterdam heeft Dorine van Kampen verschillende functies vervuld. Wat deze verbindt is dat ze allemaal gericht waren op het bereiken en ontvangen van een breed publiek. In haar huidige rol als Hoofd Publieksservice is ze o.a. verantwoordelijk voor de manier waarom bezoekers worden welkom geheten. Het entreegebied van het Stedelijk heeft onder haar leiding recent een drastische verandering ondergaan. De Volkskrant schreef een lyrische recensie over het eindresultaat. Dorine zal met ons delen welke successen en tegenslagen ze in dit proces heeft ervaren en hoe ze telkens de stem van de bezoeker heeft betrokken.
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel.Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.