17 januari 2019 – Mag het wat minder professioneel?
Conventies doorbreken in de museumwereld
Op donderdagavond 17 januari beginnen we het nieuwe jaar met de vraag: Mag het wat minder professioneel?
We gaan in gesprek over het doorbreken van conventies in de museumwereld. Kan het goed zijn als musea de professionele normen af en toe wat laten varen? Musea kunnen al snel lijken op complexe en zware instituten. Wat kunnen we leren van meer flexibele initiatieven die ontstaan vanuit een grote drive? Of van dwarse ideeën die zich manifesteren binnen de muren van musea maar haar systemen ondermijnen? Mogelijk vindt de echte innovatie juist daar plaats.
Sluit aan en begin 2019 met verse inspiratie, gebracht door sprekers die het museale veld de afgelopen tijd hebben durven uitdagen met nieuwe manieren van samenwerken.
Sprekers
Kayleigh de Vos (Blikopeners Stedelijk Museum) werd in 2012 Blikopener. Al tien jaar zetten de Blikopeners het Stedelijk Museum op stelten. Jonge peereducatoren van 15 tot 19 jaar die hun eigen programma neerzetten voor leeftijdsgenoten, maar ook hun stem van ‘buitenaf’ inzetten om het Stedelijk aan te scherpen. Ook werkte ze mee aan het Tijdelijk Museum in de voormalige Bijlmerbajes, dat tot stand kwam in samenwerking met de nieuwe bewoners van het asielcentrum in hetzelfde gebouw. Momenteel studeert ze cultuurgeschiedenis en heeft ze stagegelopen bij het Tropenmuseum. Kayleigh zal vanuit eigen ervaring delen hoe een beweging gestart vanuit een grote instelling toch een waardevolle disruptieve impact op de instelling zelf kan hebben. Hoe ervaren de Blikopeners dit, waar lopen ze tegenaan en welke adviezen kan ze geven?
Als universitair docent is Arno van der Hoeven (Erasmus Universiteit Rotterdam) verbonden aan de afdeling Media en Communicatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier onderzoekt hij de rol van media en cultuur in stedelijke ontwikkeling. Hoe versterken cultuurvormen zoals bijvoorbeeld muziek sociale relaties en hoe dragen deze bij een een betekenisvolle omgang tussen mensen en hun omgeving? De projecten waaraan hij werkt(e) gaan in op verbindingen tussen cultuur, plaats en lokale identiteit. Tijdens deze Night Shiftavond zal Arno een column voordragen over hoe culturele instellingen baat kunnen hebben bij het losbreken van te gepolijste, geprofessionaliseerde settings.
Als creatieve directeur van WORM omarmt Janpier Brands het experiment volop. WORM omschrijft zichtzelf als een Avant-gardistische Staat en is al jaren een begrip in Rotterdam. Niet alleen tonen ze kunst in de WORM S/ASH GA\\ERY, ook treden hier muzikanten op, worden talkshows gehost, obscure films vertoond, beleef je bizarre performances in de Performance Bar en drink je een biertje in café Wunderbar. Daarnaast vind je er een geluidsstudio, filmwerkplaats en het analoge en digitale archief WORM Pirate Bay waar je vrij kunt kopiëren. Niet voor niets staat in hun manifest: ‘Een bonte mix van vernieuwers tegen wil en dank, sociaal, cultureel én vooral artistiek.’ Laat je door Janpier meenemen in de filosofie van WORM en bedenk welke regels jij kunt buigen.
Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.