16 november – Museumcollecties en diversiteit
Deze avond is het derde en laatste evenement van de Night Shift debatserie ‘Representatie in het museum’. Hoe kunnen musea hun bestaande collecties inzetten om de diversiteit uit het heden en verleden te tonen? En hoe kunnen musea een verzamelbeleid ontwikkelen dat inclusiever, representatiever en diverser is? En welke vragen kunnen ze aan objecten stellen om tot nieuwe, inclusievere verhalen te komen?
De meeste musea zien verzamelen als één van hun kerntaken. Collecties zijn vaak gevormd door persoonlijke voorkeuren en cultuurgebonden verzamelbeleid. In de praktijk betekent dit dat veel collecties een beeld geven van een eenzijdige witte, mannelijke, intellectuele blik op de wereld waarin wij leven. Hierdoor worden andere perspectieven over het hoofd gezien.
Met een panel van experts en museumprofessionals van het Tropenmuseum, Imagine IC en Het Nieuwe Instituut gaan we in gesprek over deze en andere vragen. Praat je mee?
Lisa Kleeven, Senior Coördinator Educatie bij het Nationaal Museum van Wereldculturen, zal samen met één van de Syrische gidsen vertellen over de tentoonstelling Aleppo, die eerder dit jaar in het Tropenmuseum te zien was. Voor deze tentoonstelling werkte het museum samen met oud-inwoners, die via hun persoonlijke verhalen een divers en gelaagd beeld van de Syrische stad lieten zien. Het museum wilde het huidige beeld dat veel Nederlanders van de stad hebben aan de kaak stellen. Aleppo is meer dan een ‘brandhaard’ en haar inwoners zijn meer dan vluchtelingen. Hoe heeft deze tentoonstelling een nieuw licht geworpen op de collectie van het museum?
Imagine IC is ‘pionier in het erfgoed van actueel samen leven’. Met het HQ in Amsterdam Zuid-Oost, beheert en verzamelt Imagine IC een collectie van materiëel en immateriëel erfgoed. Danielle Kuijten, Project coördinator & Curator bij Imagine IC, zal meer vertellen over de manier waarop de collectie wordt aangelegd, hoe Imagine IC samenwerkt met de bewoners van de stad en hoe het komt dat niet alle collectie in het debot of een vitrine staat, maar soms ook bij mensen thuis is te vinden.
Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief van de Nederlandse Architectuur. Hierin zijn vele archieven van architecten opgenomen. Van de 650 archieven zijn er slechts 15 van vrouwelijke architecten. Vrouwen zijn dus sterk ondervertegenwoordigd in deze nationale collectie. Suzanne Mulder, conservator bij Het Nieuwe Instituut, zal vertellen hoe er geprobeerd wordt tot een eerlijkere vertegenwoordiging te komen, zowel binnen als buiten de muren van de eigen organisatie.
LET OP: Het is niet nodig een kaartjes voor Thursday Night van Het Nieuwe Instituut te kopen als je alleen naar Night Shift & de borrel gaat.
Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.