15 november 2018 – Luisteren in plaats van zenden
Musea hebben vaak te maken met een dwingende project-cyclus: er is druk om te produceren, van programmering en tentoonstellingen tot publicaties en online content. Musea zijn vaak druk met zenden. Er is vaak weinig tijd om te pauzeren, te reflecteren en te luisteren. Maar hoe weten musea wat wel en niet werkt, zonder te luisteren? Hoe weten ze wat hun impact is, wat relevant is en hoe ze op een veranderende samenleving kunnen reageren?
Steeds meer museummedewerkers proberen meerdere stemmen te waarderen en een plaats te geven via co-productie, adviesraden, publieksonderzoek en interactieve installaties en rondleidingen. Zij willen van het museum een open instituut maken. Tijdens deze Night Shift luisteren we naar én gaan we in gesprek met verschillende experts over vragen als: Naar wie luisteren musea (niet)? Hoe luisteren musea? En wat gebeurt er als ze luisteren?
De sprekers vind je hieronder.
Birte ten Hoopen werkt als senior medewerker Families & Kinderen bij het Rijksmuseum Amsterdam. Ze is onder andere regisseur van het educatieve programma ‘Jij & de Gouden Eeuw’, dat een uitbundige mengeling is van geschiedenis, kunst en theater in de Tekenschool van het museum. Birte gaat praten over de samenwerking die het Rijks onderhoudt met diverse publieksonderzoeksinstanties, waaronder Youngworks. Ze geeft antwoord op vragen zoals, hoe werkt die samenwerking, wat wordt er met het onderzoek gedaan en welke andere wegen bewandelt het museum nog meer? Luistert het Rijksmuseum genoeg naar het publiek?
Shahaila Winklaar is museumdocent bij Museum Boijmans van Beuningen en het Mauritshuis. Daarnaast is ze werkzaam als beeldend kunstenaar. Als rondleidster werkt Shahaila mee aan twee programma’s waarbij het luisteren naar het publiek centraal staat: Onvergetelijk Boijmans en De kunst van het kijken. Bij ‘Onvergetelijk Boijmans’ gaan mensen met dementie en hun mantelzorgers tijdens een groepsrondleiding met elkaar in gesprek over wat ze zien en laten ze zich inspireren middels creatieve opdrachten. Bij ‘De kunst van het kijken’ trainen toekomstige artsen in opleiding hun waarneming en visuele analyse in het museum. De methode lijkt erg op de training ‘The Art of Perception’ die kunsthistorica Amy E. Herman ontwikkelde voor studenten geneeskunde om aandachtiger en scherper te observeren (zie ook haar boek Visual Intelligence. Sharpen Your Perception, Change Your Life). Shahaila deelt niet alleen haar ervaringen, maar zal ook een workshop met het publiek uitvoeren.
Guinevere Ras is een freelancer met een expertise in meerstemmigheid en marketing. Tijdens haar afstuderen publiceerde zij via de Museumvereniging een praktische handreiking voor museumprofessionals die aan de slag willen met meerstemmigheid. Met haar onderneming hoopt ze de museumpraktijk aan te vullen met alternatieve, persoonlijke, urgente narratieven en objecten. Naast dat ze werkzaam is voor verschillende opdrachtgevers is ze het meest actief voor het Nederlands Museum voor Wereldculturen en Museum Arnhem. Momenteel werkt ze met name aan een project voor Museum Arnhem waar ze de wijk in gaat om met kunst naar de Arnhemmers toe te gaan en in gesprek te gaan over kunst en wat zij belangrijk vinden in het leven. Daarover schrijft ze korte artikelen voor de krant. Guinevere zal tijdens Night Shift haar ervaringen met dit laatste project met het publiek delen.
Toegang is gratis, met een donatie maak je Night Shift mogelijk
Night Shift wordt georganiseerd door vrijwilligers, maar dat betekent niet dat we geen kosten hebben. We moeten bijvoorbeeld onze webhosting betalen en vinden het belangrijk om onze sprekers te bedanken. We geven ze een maaltijd vooraf, een mooi cadeau of een speaker fee en een drankje bij de borrel. Daarom vragen we een bijdrage voor onze bijeenkomsten. Omdat we het voor iedereen toegankelijk willen houden, kun je zelf de hoogte van het bedrag bepalen. Vind je dat lastig? Met een bedrag tussen €5,- en €7,50 help je ons om kostendekkend te zijn.
Afbeelding:’Drawings of Ears in Ciprianii’s ‘Rudiments of Drawing..’ . Credit: Wellcome Collection. CC BY